Babka!

Sissejuhatuseks üks väike sketš babkast.

Kahjuks ei ole ma võimeline siia embed‘ima seda, mis juhtub järgmisel 49 sekundil, seega palun vaadake siit.

Tegelikult muidugi polnud babka tegemise inspiratsiooniks Seinfeld vaid detsembri Oma Maitse. Seal on pikk lugu (lk 34-40) Tallinnas tegutsevast pagarist Heidi Park‘is, kes vaatamata üsna eestlaslikule nimele on Korea juurtega ameeriklanna. Babkasid on mitmesuguseid, šokolaadiga vist siiski kõikse autentsem. Eelnev googeldamine tegi mu üsna nõutuks, sest mulle jäi mulje nagu saaks korralikult babkat küpsetada ainult 70 aastane juudi mutike ning hukatus on juba ettemääratud. Aga. Ja ma loodan, et ma nüüd ära ei sõnu midagi, tegelikult oli see päris lihtne ja kes pärmitaignaga vähegi läbi saab, võiks proovida.

Pildil olev eksemplar on valminud keeksivormis nii nagu ette nähtud. Ülejäänu läks suurele pannile ning moodustas pigem ühe suure kringli. Maitses hea! See on just selline küpsetis mis mulle meeldib – taignas pole kuigi palju suhkrut ning šokolaad oli Bitter. Muidugi peab ütlema, et dieettoit see kindlasti ei ole. Ühtlasi soovitan varuda kannatust, taigna tegemine (väidetavalt pidi 40 kraadises ahjus kuni neli tundi kerkima) ja küpsetamine pole üldse keerline aga 82 kraadise sisetemperatuuri saavutamine 150-ne kraadises ahjus võtab ehk veidi rohkem aega kui esialgu arvata võite.

Tuleb ikka retsept ka kirja panna, kesse ikka pärast viitsib seda ajakirja taga otsida (Oma Maitse, detsember 2009, lk 40)

Tainas

  • 330 g piima
  • 11 g kuiva kiirpärmi (Kui arvestada, et 7 g kuivpärmi võiks nii 25 g tavalist pärmi olla, siis ma tegin julge otsuse ja panin ära terve 50 g pärmi. Tõsi enne kaalusin selle üle ja selgus, et tegemist on 46 g pärmiga)
  • 180 g suhkrut
  • 4 muna
  • 2 muna kollast
  • 2 sl vanilliekstrakti või selle puudumisel konjakit
  • 960 g jahu
  • 70 g kaerajahu
  • 1,5 tl soola
  • 300 g toasooja võid
  • määrmimiseks 1 muna kollane ja 15 g piima (kasutasin hoopis järelejäänud munavalgeid)

Soojenda piim 40 kraadini, lisa pärm, suhkur, munad, konjak, jahud ja sool. Sega kõik kokku.

Lisa aeglaselt toasoe või ja sõtku tainast seni kuni see on ühtlaselt mätske ja sile. Keskmise kiirusega mikseris võtab see umbes viis minutit* Tõsta tainas suurde kaussi, kata kauss ja lase 40-kraadises ahjus kerkida kahekordseks. See võtab kuni 4 tundi**

Antud taignakogusest saab 7 babkat vormile 9x17x4 cm või 3 babkat vormile 28x18x5 cm

Šokolaadikreem

  • 400 g kvaliteetset šokolaadi
  • 300 g võid
  • 50 g suhkrusiirupit
  • 60 g kaneeli

Sulata veevannis šokolaad, lisa või ja lase sulada. Pane juurde siirup ja kaneel, sega kõik kokku. Kui võimalik temperatuuri mõõta, siis see peaks olema umbes 35 kraadi.

Puiste

  • 100 g tuhksuhkrut
  • 160 g jahu
  • 110 g toasooja võid

Sega puiste käega purujaks.

Lõppviimistlus

Kerkinud tainas jaga 7 või 3 palliks. Rulli iga pall nii õhukeseks, kui saad ja määri taigna pinnale vastav osa šokolaadikreemist. Soovi korral võid lisada pähkleid.

Keera tainas ettevaatlikult rulli ja vääna seda. Voldi rull kokku ja vääna veel nii, et tekiks taignast krunn. Mida rohkem väänad, seda efektsem muster tuleb. Aseta krunn küpsetusvormi.

Klopi lahti üks munakollane ja lisa sellele 15 g piima. Pintselda läike saamiseks kõik babkad selle munaseguga üle ja raputa igaühele peale peotäis puistet.

Aseta babkad 175 kraadisesse ahju ja küpseta 15 minutit. Siis keera kuumus 150 kraadile ja küpseta seni, kuni babkade sisetemperatuur on 82 kraadi. Väiksemate vormide puhul võtab see aega pisut üle poole tunni***. Võta ahjust välja, lase jahtuda ja lõika lahti.

—————

*Mina kasutasin tavalise käsimikseri (taigna labadega) abi ja toimis väga hästi.

**4 tundi ei olnud kuskilt võtta, ühtlasi oli ahi kasutuses. Tõstsin lihtsalt ahjule lähemale ning paari tunni pärast tundus piisavalt kerkinud.

***Sisetemperatuur üle 70 kraadi käras ka.

Advertisements

5 comments

    1. Thanks!
      I made few more yesterday and this time decided to weigh the cinnamon that goes in the chocolate cream. Comes out that 60 grams of it is a lot more than I thought… Tasted great though 🙂

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s