Vana aasta viimane laud

Kuna jõululaud on meil igav (st traditsiooniline), peale kausikoogi müstilise kadumise ei ole selle kohta rohkemat midagi kosta. Detsembrikuu viimaseks päevaks aga saab igasugu õudusi teha.

Järjekordne puupakk mu vennalt. (Piinlik lugu see laudlina näeb ikka täiesti vale välja...)

  • (Soe) kanamaksapasteet ning soolalõhe koos juurikate, saia ja muu näksimisega moodustas külmlaua
  • Õunte ja sinepiga pikalt haudunud seakülg
  • Ribid
  • Pardirasvaga ahjukartulid-kaalid-porknad
  • Cheesey peas
  • Lehe-peedisalat basiilikuõliga
  • Veel üks müstiliselt kadunud põldmarja-kausikook
———-

Eraldi kirjapanekut väärib kaks retsepti

Roast spare ribs with toasted garlic, Stéphane Reynaud, Rôtis (lk 90)

  • 1,25 kg ribisid
  • 8 küünt küüslauku, kooritud ja hakitud
  • 2 (prantsuse) šalottsibulat, kooritud ja hakitud
  • 100 g maapähleid, hakitud
  • punt koriandrit, peenikeseks hakitud
  • 80 g tomatikastet (ketšupit)
  • 150 ml sojakastet
  • 100 ml oliiviõli
  • 3 sibulat, kooritud ja poolitatud
  • 2 porrut
  • 1 sellerivars
  • üks bouquet garni

Eelsoojenda ahi 180ºC kraadini.

Marinaadiks sega kokku, küülauk, šalottsibulad, maapähklid, korjander, tomatikaste, sojakaste ja oliiviõli.

Pane sibul, porru ja seller suure potitäie veega keema ning lase veidi aega madalal tulel podiseda. Siis lisa bouquet garni ja ribid ning keeda tasasel tulel pool tundi.

Siis võta ribid puljongist välja ning pane ahjupannile (hea oleks kui mahuks ühes kihis). Kata ribid marinaadiga ning küpseta jahus u 15 minutit. Vajadusel võib veel ribid ümber keerata ja natuke teiselt poolt ka küpsetada. Lõpp tulemus peaks olema selline mõnusalt kleebu.

———-

(Soe) kanamaksapasteet, ajakiri Jamie, nr 24, lk 82-83

Soe on sulgudes, sest kuigi ma kaalusin võimalust “nagu Jamie” seda soojalt serveerida, siis see on üsna tarbetu mässamine ja julgen arvata, et maitset see eriti ei mõjutanud.

  • oliiviõli
  • 40g + 1 supilusikas võid (kui nüüd järgi mõelda, siis mul oli kanamaksa u poole vähem, aga ma panin umbes just selle koguse…)
  • 1 sibul, peenikeseks hakitud
  • punt tüümiani, lehed
  • 800 g kanamaksa
  • 50 ml marsalat või brändit
  • 4 küüslauguküünt, õhukeselt viilutatud
  • 2-3 vart rosmariini
  • pöidlasuurune tükk värsket ingverit, õhukeselt viilutatud
  • erinevaid kõrvalprodukte – saia, salatit, kurki, redist jne
Pane supilusikatäis võid, oliiviõli ja sibul pannile, maitsesta ja lisa enamus tüümiani. Prae keskmisel kuumusel umbes 5 minutit, kui sibul on pehme aga pole veel pruunistunud.
Lisa maksad pannile, keera kuumus kõrgeks ja prae 3-4 minutit koguaeg segades, kuni kuldpruun ja servadest nati kleepuv. Lisa brändi ja süüta põlema. Kui alkohol on ära põlenud, siis on ühtlasi ka vedelikust enamik aurustunud ja see on just paras.
Kalla maksad suurele lõikelauale ning haki peeneks, lisades järk-järgult või. Väga peeneks pole mõtet hekseldada. (Soojalt serveerimiseks tuleks see nüüd panna kaussi ja tõsta siis kuuma vette.
Kaunistuseks-maitsenüansiks tuleks nüüd veel küüslauku, rosmariini, ingverit ja tüümiani keskmisel kuumuse 2-3 minutit kuni kuldne. Puista pasteedile.

One comment

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s