Kuusekesed kesk raba

Lühidalt kokkuvõttes on ka järgneva retsepti lugu selline, et kui sul ikka oma ajaga midagi muud teha ei ole, võib teha nii: osta Rimist jõulumuffinipann (2€), küpseta mingid kuusekesed (Financiers en apéritif, Rachel Khoo – The Little Paris Kitchen), sõida Meenikunno rappa ja ära lase kellelgi enne kuuski ära süüa kui pildi oled teinud (loomulikult kasutades aegsasti kaasavõetud trendikat pruuni kortsutatud küpsetuspaberit). Jälle lõbu tükiks ajaks garanteeritud.

kuused külili!

kuused külili!

Financiers en apéritif, Rachel Khoo – The Little Paris Kitchen, lk 149

Suupiste nimel olevat ka legend taga – nimelt olevat üks pagar neid teinud pisikeste kullakangide kujulisena ning müünud põhiliselt finantsala inimestele. Ja originaalis olevat tegu magusate suupistetega. Retsepti kui sellise kommentaariks ütlen ma kaht asja: a) erinevaid kausse/anumaid on päris mitu, nii et kui sa ei salli sahmimist ja mise en place’i hoidmine on sulle oluline, siis ilmas leidub lihtsamaid asju mida teha; b) pilti vaadates olen ma üsna kindel neid nö täidise aineid ta taignasse küll ei seganud vaid need on juba vormi asetatud taignale kunstiliselt peale asetatud, st kui oled ise-ilu-tegija, pea seda meeles.

  • 100 g võid
  • 75 g jahvatatud mandleid (ma ostsin paki 100g mandlilaaste ja sellest sai 94 g jahvatust, nii jäigi)
  • 30 g jahu
  • 1 1/2 tl küpsetuspulbrit
  • 1/2 tl suhkrut
  • 3 muna, munavalged kollastest eraldatud
  • 1/2 tl soola
  • 150 g nö täidist, meelepärast ja käepärast: juust, sink, peekon, kirsstomatid,  eilsed röstitud juurikad vms. Mul oli fetalaadnejuust, grillitud paprika ja eilne brokkoli.

Eelkuumuta ahi 180ºC ning võita ja õlita spetsiaalne financier vorm. Viimase puudumise kärab ka Rimist ostetud 2€ kuusekese või sokikujuline vorm (jahuga ma ei viitsinud puistata, natuke määrisin).

Sulata kastrulis (1) või keskmisel kuumusel ning siis kuumuta veel kuni saad tumekuldpruuni värvi. Milline tulemus peaks olema, seda on kõige lihtsam uurida, lüües YT beurre noisette. Tõsta kastrul tulelt, kui vaja jahuta pannes selle näiteks suuremasse kaussi (2) kus on põhjas külm vesi.

Sega kausis (3)  kuivained, teises kausis (4) mikserda koos tera soolaga kergelt vahtu munavalged.  Veel ühes kausis (5) klopi lahti munakollased ning lisa kloppides tasapisi soe (mitte kuum!) või.  Sõelu kuivained muna-võisegusse ning ettevaatlikult sega juurde pool munavalgevahust. Siis lisa täidise ained, sega läbi ning ülejäänud  munavalgevaht.

Pane taigen vormidesse, küpseta 12-15 minutit. Lase vormides jahtuda, parimad samal päeval.

DSC_7990_%22

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s