Paljasjalgse krahvinna sidruniruudud

...

Mis ma oskan öelda, sidrunikoogid on populaarsed praegu. Suuresti seetõttu, et praegu peaks sidrun justkui hooajaline olema. Muidugi mõni sidrunikook on menukam kui teine 😀

Screen Shot 2015-04-04 at 22.50.48

Eks see ole vist siis üks elu suuri müsteeriume. Umbes nagu see, miks keegi peaks tahtma endale “lavanimeks” paljasjalgne krahvinna võtta, kuigi ta ilmselgelt omab jalavarje ja pole krahvinna. Ennekuulmatu. Huvitav kas Ina Garten peab tihti selgitama mis selle paljasjalgsusega on? Et 1954. aastal tehti film The Barefoot Contessa, osadest Humphrey Bogart, Ava Gardner ja Edmond O’Brien. Viimane neist sai kõrvalosa Oscari ja kogu stsenaarium oli samuti Oscarile nomineeritud. Oluline info? Mina ei tea. Aga 1975. aastal ostsustasid keegid oma peenele toidupoele just sellise nime panna. Miks? Pole oluline. 1978. aastal ostis selle poe pr Garten. Ja müüs 18 aastat hiljem maha (olgu märgitud, et pood enam ei tegutse). Seda on vaja teada? Ikka. Aga see paljasjalgsuse värk tundus nagu hea ja siis ta hakkas treima sama nimega kokaraamatuid ning jõudis 2002. aastaks samanimelise saatega virvendavale ekraanile. Viimase aja põhiline tõe ja teadmisete allikas Buzzfeed on kokkukeevitanud postituse sellest kui äge ta ikka on ning siit saab lugeda veel 10 fakti tema kohta mida te ei tea.

Kuidas proua tegutseb vaadake Youtube’ist (otsing: Ina Garten Lemon Bars)

Sidruniruudud on tegelikult tõesti lihtne teha, nagu ülal videostki näha. Peaks endale äkki ühe ta raamatu hankima? Mul pole ei tema, Martha Stewarti ega Delia Smithi omi 😦

...

Alusta sellega, et tõstad tuppa nii või kui ka munad! Sahvrist, kaevust või külmkapist, eesmärgiks ikkagi see, et antud produktid saavutaksid toasoojuse.

Põhja jaoks vahusta 225 g toasooja võid 100g suhkruga, lisa 250 g jahu ja tera soola ning mätsi ühtlaseks taignaks (mikseriga saab päris hästi ja siis spaatliga takka). Pane küpsetuspaber umbes 22 x 32 cm suurusele vormile, eelistatavalt üsna kõrge servaga. Suru taigen ühtase kihina vormi põhja ning pane vorm u 20 minutiks külmkappi.

Kui taigen on külmkappi pandud pane ahi eelsoojenema, 175°C. Vahi natuke ringi, võib olla pese sidrunid ära või tšeki Facebooki või söö üks kilu võileib. Siis küpseta põhja 15-30 minutit, mis on päris lai ajavahemik, ma otsustasin kuskil 20. minutil, et aitab aga oleks võinud ka rohkem olla. Võta põhi ahjust välja ja lase jahtuda.

Täidise jaoks riivi 2 spl sidrunikoort ning pigista 240 ml sidrunimahla. Ma pean ausalt ütlema, et vaatamata teadmisele, et sidrunihooaeg on täies õies, alahindasin seda palju mahla sidrunitest tuleb. Nii et igaksjuhuks äkki 6 sidrunit osta? Või siis vastupidi osta 16, ülejäägi saab siis sisse soolata.

Klopi/mikserda kokku 6 toasooja muna, 600 g suhkrut, 2 spl sidrunikoor, 240 ml sidrunimahla ja 125 g jahu. Nii, nüüd te kõik ahhetate ja ohhetate, et üle poole kilo suhkrut, eksole? Ma ütlen ausalt, et Ameerika retseptide puhul suhkrukoguse vähendamine üldiselt parandab asja (kuigi mõnel juhul jääb tulemus siiski mittesöödavalt magus). AGA! Tegemist on päris suure SIDRUNIkoogiga. Ja alguses sai 400 g ning pärast maitsmist otsustasin juurde panna. Läks siis 500 g aga ma arvan, et 600 g ei oleks seda ka talumatuks teinud.

Kokku mikserdatud täidis vala jahtunud põhjale ja küpseta 30-35 minutit ning lase koogil siis toatemperatuurini jahutuda. See täidisekallerdis ei peagi tunduma nö läbiküpsenud pigem selline kerge võdinaga, ta tõmbab jahtudes tahkemaks.

Lõika tükkideks nig puista tuhksuhkrut peale.

...

PS. Eriti huvitav oli, et üks tükk passis köögis lauapeal nii päevakest ja siis pealmine kiht kuivas nagu veidike ära ning muutus krõpsuks aga seest oli ikka veel pehme. Mmm.

PPS. Ja lõpetuseks tore Maalehe lugu kontorikoerast.

Advertisements

One comment

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s