Kulitš

Nagu öeldakse – Христос воскресе. Juba pea nädal tagasi aga ma pole ikka postitusega valmis saanud…

DSC_0918_2

Ei olekski seda tegema hakanud, kui need pabervormid poleks näppu jäänud. Roosidega olid täitsa ilusad kohe. Kuigi nagu ilmnes, eemaldatakse need enne viimistlemist ja serveerimist.

Retseptiga on lood nii, et suures soovis teada saada kuidas nendes pabervormides saia küpsetatakse, läksin Youtube’i sellisele kanalile nagu Gastro Lab. Neil on väga ilus video ja retsept on seal olemas, tõsi mulle jäid mõned asjad veidi aru saamatuks, seega vaatasin veel teisi põhiliselt vene keelseid videosid lisaks. Mis silma hakkas oli, et venelaste tainas oli palju nätsakama välja nägemisega ja mulle tundus, et nad sõtkusid seda ikka pool päeva. Ja ega selles midagi halba ole, sest kogu protsess võtab nii ehk naa terve päeva.

  • u 15 g kuivpärmi
  • 500 ml sooja piima
  • 1 spl suhkrut
  • ja umbes 1/3 kuni 1/2 kogu jahu kogusest mis on 600 g (soovitan jahu alguses kohe välja kaaluda)

Kõik see tuleks kokku vispeldada, kilega katta ning 20-30 min sooja kohta seisma jätta. Segu peaks kerkima ja mullitama.

  • 100 g pehmet võid
  • 1 spl (või natuke rohkem) suhkrut

Klopi kokku ja lisa piima-jahusegule.

  • 5 lahtiklopitud munakollast

Lisa need samuti taignasse ning sega ühtlasemaks ja siis:

  • ülejäänud jahu

Lisada osade kaupa. Taigen peaks võtma enam-vähem sõtkutava ilme aga igaljuhul on see väga märg taigen. Ja siis sõtkud vähemalt nii kaua kui ikka käe küljest enam-vähem lahti tuleb. Siis vormi palliks, aseta suuuuuurde kaussi, kata ning lase 1,5 kuni 2 tundi kerkida.

Vahepeal valmista ette puuviljad, kokku peaks neid mahult olema 4 cup‘i ehk natuke alla liitri. Ma usun, et variatsioonid on lubatud, ma hakkisin/lõikasin natuke väiksemaks järgmisi asju.

  • kuldsed rosinad
  • tavalised rosinad
  • kuivatatud kirsis
  • kuivatatud jõhvikad
  • sukaad (apelsin ja laim)
  • kuivatatud aprikoos

Kui taigen on piisavalt kerkinud, lisa kuivatatud puuviljadele väike peotäis jahu ning sega nii, et puuviljad oleks kaetud, sõtku puuviljad taignasse. Kata ja lase 1 tund kerkida.

...

Siis jaga taigen vormidesse ning lase veel kaetult 1 tund kerkida.

Kuumuta ahi 190°C, pintselda kulitšid pealt munaga ja küpseta 15 minutit. Siis alanda ahju temperatuuri 165°C ning küpseta veel 20-30 minutit.

Võta ahjust välja ning lase jahtuda. Paber tuleks siis ära võtta ja kaunistada glasuuriga.

  • 2 munavalget
  • tera soola
  • u 250 ml tuhksuhkrut

Vahusta muna valged tera soolaga, ei pea vist väga teravateks tippudeks tegema. Siis lisa osade kaupa tuhksuhkur, kuni saad sellise paraja natuke valguval glasuuri. Kasta kulitšid otsapidi glasuuri ja kaunista meelepäraselt.

...

Ma täitsin vorme vist natuke vähe, võib julgelt rohkem panna.

...

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s