Pulmamöksid

Oleks ma loomupoolest äkilisem inimene, võiks praegu pühavihast rääkida. Paar päeva tagasi kirjutatust ei jäänud muud alles kui see mis poolteist nädalat tagasigi olemas oli. Eks siis uuesti. Rõõmustada võivad kõik need kes pikka juttu ei salli ja retseptini kerivad. Seekord polegi juttu, lolle pilte on ka vähe ja puha retsept retsepti otsa. Halleluuja!

IMG_6829

Pulmamöksid

P.S. ja NB! Kõigi retseptide inspiratsiooniks/allikaks on Hugh Fearnley-Whittingstalli River Cottage veg everyday!

I

Artišokisüdame ja valge oa möks (4-6)

  • 2 spl oliivi õli
  • 1 väike sibul, hakitud
  • 200 g artišokisüdameid (eelistatavalt õlis, viimase võiks säilitada aga pirts ei tasu olla, tegelikult sobivad veega konserveeritud südamed)
  • 3 küünt küüslauku, peeneks hakitud
  • veidi punet (kuivatatud või värrsket)
  • 400 g purk valgeid ube, kurnatud ja üle loputatud
  • 1/2 sidruni mahl
  • 1/2 tl kuivatatud tšillihelbeid
  • Soola-pipart

Prae pannil madalal kuumusel sibulat umbes 10 minutit, ikka vaikselt segades. Haki artišokisüdamed väiksemateks tükkideks. Lisa sibulale küüslauk, prae veel veidi, seejärel lisa pune, oad ja artišokisüdamed ning küpseta, aega-ajalt segades, kuni kõik on läbi kuumutatud. Vala segu blenderisse või köögikombaini, lisa sidrunimahl ja tšilli, püreesta. Maitsesta soola ja pipraga. Kui tekstuur on liiga kore, lisa seda artišokisüdame leotusõli või lihtsalt tavalist oliiviõli. Serveeri soojalt või külmalt.

II

Porgandihummus (4)

(olgu öeldud, et alguses ei olnud selles retseptis mitte kikerherne poega ka aga nii pole  ta ju eriti hummus?!?)

  • 1 tl köömneid
  • 1 tl koriandriseemneid
  • 4 sl oliiviõli
  • 1 tl mett
  • 500 g porgandeid
  • 3 suurt küünt küüslauku, laiaks litsutud
  • 1/2 sidruni mahl
  • 1 apelsini mahl
  • 3 sl tahiinit
  • soola ja pipart
  • kikerherneid, nt 400 g purk

Eelkuumuta ahi 200ºC.
Kuumal kuival pannil rösti köömned ja koriandriseemned (u 1 min) ja siis jahvata. Klopi suures kausis kokku õli, mesi ja vürtsid. Lõigu porgandid 4-5 cm pikkusteks kangideks ja lisa koos küüslauguga õli-meesegule. Sega kõik ilusti läbi, vala ahjupannile ja rösti u 30-35 min.  Vahepeal võid purgi kikerherneid püreestada.
Lase natuke jahtuda. Kraabi kogu ilu  blenderisse, küüslaukudel võta nahk maha ja lisa ainult see pehmeks küpsenud sisu. Lisa sidruni- ja apelsinimahl, tahiini ja kui tahtmist siis veel õli. Blenderda ühtlaseks. Sega kikerhernepastaga kokku. Vajadusel maitsesta soola-pipraga.

III

Kreeka pähklitega peedimöks (4)

  • 50 g Kreeka pähkleid
  • 1 tl köömneid
  • 200 g küpsetatud peeti
  • 1 sl maapähklivõid
  • röstitud küüslauku
  • 1 sidruni mahl
  • veidi õli
  • soola ja pipart

Eelkuumuta ahi 180ºC. Rösti Kreeka pähkleid ahjus 5-7  minutit, jäta jahtuma.
Rösti kuival pannil köömned ja siis jahvata need.
Pane peet, maapähklivõi, röstitud küüslauk, poole sidruni mahl, pool sl õli ning natuke soola ja pipart blenderisse ning püreesta. Kui tahad koredamat tulemust, siis haki röstitud Kreeka pähklid käsitsi. Kui nö siledamat siis võib need pähklid ka kohe blenderisse visata. Kohenda vajadusel maitset, serveeri toasoojalt.

IV

Neljas oli lihtsalt tihke jogurt (Saaremaa muidugist) segatuna õrnsoola kurgiga. Kurgi võib esiti ribastada, siis vähese soolaga seisma panna. Kui vesi on välja tulnud, pigista kurk kuivaks ja haki. Sega jogurtisse, maitsesta soola ja pipraga. Kui tahad äkilisemat, lisa küüslauku.

Advertisements

2 comments

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s